3D Yazıcılar Ciğerlere Zarar Veriyor, Uzak Durun!

Mehmet Emin
256 görüntülenme

3 boyutlu yazıcılar, piyasaya çıktıkları andan itibaren her geçen gün popüler olmaya devam ediyor. Başlarda fiyat etiketleri pahalı olan bu yazıcılar, gün geçtikçe çeşitlilik kazandı ve özellikle kişisel amaçlı olanlar neredeyse her bütçeye uygun hale geldi.

Uzmanlar, kansere neden olan küçük plastik parçacıkları 3 boyutlu yazıcıların yaydığını ve bunun 10 yaşından küçük çocuklar açısından ekstra tehlikeli olduğunun altını çiziyor. Yapılan çalışmalara göre araştırmacılar, bir baskının süreci boyunca cihazlar, bulundukları ortama kimyasal yan ürün yayıyor ve hava kirliliğine sebep oluyor. Araştırmanın devamında cihazların yaydığı partiküller ciğerlere nüfuz ederek hücrelere büyük ölçüde zarar veriyor.

Çevre Koruma Ajansı uzmanı Peter Byrley, “Bugüne kadar insanların 3D yazıcıların yaydığı partiküllerin zararına dair çok az farkındalığı vardı. Bu araştırmanın muhtemel sosyal faydası ise cihazların yaydıklarına ve çocukların görebileceği zarara dair farkındalığı artırması olacak.” dedi. Duke Üniversitesi’nden kimya mühendisi Joana Marie Sipe, yayılan parçacıkların insanlarla birlikte doğaya da zarar verdiğinin altını çiziyor.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR