Android 12 Masaüstünde Olduğu Gibi Birden Fazla Google Chrome Penceresini Açmanıza İzin Verecek !

Mert Çetin Çetintaş
487 görüntülenme

Chrome sekmeleri, kullanılan platformlara bağlı olarak farklı şekillerde düzenlenebilmektedir. Masaüstünde sekmeleri bir veya daha fazla pencerede gruplara ayırabilir ve ardından işletim sisteminizin pencere yöneticisini kullanarak yeniden düzenleyebilirsiniz. Android’de sekmeleri gruplara da yerleştirebilirsiniz, ancak masaüstünde olduğu gibi birden fazla Chrome örneği açamazsınız. Bununla birlikte, Google, Android için Chrome’a çoklu örnek desteği ve bir pencere yöneticisi getirmeye çalışırken, yaklaşan Android 12 güncellemesi ve Google Chrome’un yeni bir sürümü ile değişecek şekilde çalışmasını planlıyor.

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, Chromium Gerrit’e “çoklu örnek” olarak etiketlenmiş birden çok kod değişikliği gönderildi. Bu kod değişiklikleri, cihaz bölünmüş ekran moduna girdiğinde Google Chrome’un içerik menüsünde bir “yeni pencere” düğmesi ekler. “Yeni pencereye” dokunmak, ekranın diğer yarısında yeni bir Chrome örneğini açar. İkinci bir Chrome örneği açıldığında, içerik menüsü, tüm etkin pencereleri, hangi pencerenin odakta olduğunu, her pencerede etkin sekmenin başlığını ve her birinde kaç sekmenin açık olduğunu listeleyen bir “pencereleri yönet” düğmesiyle güncellenir. Toplamda 5 adede kadar pencere açabilirsiniz, ancak her pencerede kaç sekme açılabileceği konusunda bir sınır yoktur. Son olarak, her bir örneğin durumu, Google Chrome’un SharedPreferences’ta depolanarak, pencerelerin yeniden başlatma sırasında devam etmesine olanak tanır.

Her Google Chrome penceresi yeni bir Chrome örneği olduğundan, bu her pencerenin en son uygulamalara genel bakışta ayrı bir liste olarak göründüğü anlamına gelir. Uzun süreli Android kullanıcıları, son uygulamalara genel bakışta Android 5.0 Lollipop’un Chrome sekmelerini uygulamalarla karıştırdığını hatırlayabilir, ancak bu özellik Android 6.0 Marshmallow’un piyasaya sürülmesiyle kaldırılmıştır. Eski sekme yönetim sistemini sevenler için, Google Chrome’un Android 12’deki yeni çoklu pencere desteği hoş bir ek olacaktır.

Birden çok örnek desteğiyle, Android 12’nin son uygulamalara genel bakışında birden fazla Chrome penceresi görünebilir.

Bugün erken saatlerde, Android 12 çalıştıran cihazlar için varsayılan olarak örnek değiştirici bayrağını etkinleştiren bir kod değişikliği Chromium Gerrit ile birleştirildi. Asıl özellik bayrağını ekleyen kod değişikliği, başlangıçta Haziran ayının sonlarında birleştirildi ve bayrak Chrome 93 veya sonraki sürümlerde bulunabilecek. Özelliği şu anda Android 12 cihazınızda denemek istiyorsanız, Chrome Beta, Dev veya Canary’nin yüklü olması ve örnek değiştirici bayrağının etkinleştirilmiş olması gerekir. Aksi taktirde, örnek değiştirici bayrağının varsayılan olarak etkinleştirildiği gelecekte bir Chrome sürümünü beklemeniz gerekebilir.

Cihazınız Android 12’yi çalıştırmıyorsa ve iki Chrome penceresini yan yana açmak istiyorsanız, bunu yapmanın bir yolu bulunuyor. Chrome’u açın, herhangi bir web sitesine gidin, Chrome’u bölünmüş ekran modunda başlatın, içerik menüsünü açın ve “diğer pencereye taşı” seçin. Bu Chrome’un yeni bir örneğini açar, ancak ek pencere açamayacağınız ve bölünmüş ekran modundan çıktığınızda tüm sekmelerin tek bir pencerede birleştirildiği belirtilmelidir.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR