Çin’in ‘yapay güneşi’, Güneş’in Sıcaklığının 10 Katına Ulaştı!

Mehmet Emin
218 görüntülenme

Sonsuz enerji kaynağı oluşturmak için 2006′ dan bu yana yapay güneş projesi üzerinde çalışan Çin, geçtiğimiz yıl reaktörü aktif etmişti.

Çinli bilim insanları, medyada sıklıkla “yapay Güneş” diye nitelenen ünlü nükleer reaktörün, gerçekleştirilen son deneyde rekor kırdığını duyurdu. Şinhua Haber Ajansı’nın aktardığına göre, reaktörün plazma sıcaklığı 120 milyon santigrat dereceye ulaştı ve sıcaklık 101 saniye korunmayı başardı. Ayrıca bilim insanları, deney sırasında reaktörün 160 milyon santigrat derecelik plazma sıcaklığında da 20 saniye kaldığını duyurdu. EAST veya HL-2M Tokamak diye de anılan deneylerin nihai hedefi, Güneş’teki nükleer füzyon sürecini taklit ederek sabit ve temiz enerji üretmek.

Reaktörde ağır hidrojen diye de bilinen ve denizlerde bol miktarda bulunan döteryum maddesi kullanılıyor. Bir litre deniz suyundaki döteryumun, füzyon yoluyla 300 litre benzine denk enerji üretebileceği tahmin ediliyor. Bu hedef doğrultusunda reaktör, sıcaklığı 15 milyon derece olan Güneş’i çoktan geride bıraktı. Ancak sıcaklığını ve nükleer füzyon sürecini 4,6 milyar yıl sürdüren Güneş’e kıyasla, reaktör yüksek sıcaklıklarda yalnızca birkaç on saniye kalabiliyor. Reaksiyonun sabit bir şekilde devam etmesi ve böylece reaktörün enerji üretecek hale getirilebilmesi gerekiyor. Bu nedenle saniyelerle ölçülen deney süreleri büyük önem taşıyor. Bilim insanlarının şimdiki hedefi ise, plazmayı yaklaşık 17 dakika boyunca yaklaşık 100 milyon derecelik sıcaklıkta tutmak.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR