Ekran Kartı Overclock (Hız Aşırtma) Nasıl Yapılır?

Halis Demir
400 görüntülenme

Bilgisayar bileşenleri arasında en pahalı modellerden biri olan ekran kartı, özellikle oyun oynarken çok can sıkıcı durumlara girebiliyor. Nispeten eski bir ekran kartınız varsa, performans problemleri yaşayabiliyorsunuz. Bu duruma bir nebze de olsa çözüm arıyorsanız ekran kartı overclock nasıl yapılır yazımızı okumaya devam edin…

Overclock (Hız Aşırtma) Nedir?

Nasıl yapılır kısmına geçmeden önce genel olarak overclock nedir inceleyelim. Overclock, kabaca tabir etmek gerekirse herhangi bir bileşenin varolan frekansını daha yükseğe çıkararak bu bileşenin daha hızlı çalışması için zorlamak diyebiliriz.

Overclock, kısa vadede olumlu sonuçlar verse de uzun vadeye baktığımızda işlem yaptığımız bileşenin ömrünü kısaltmaktadır diyebiliriz. Ayrıca overclock işlemi genellikle stabil olmamaktadır ve anlık problemler ile karşılaşabilirsiniz.

Yani özetlemek gerekirse, overclock risk barındıran bir işlem olması ile birlikte pek önerdiğimiz bir işlem değildir.

Overclock Nasıl Yapılır?

Bundan yaklaşık 15 sene önce overclock yapmak isteseniz, elinize lehim makinası alıp bir takım fiziksel işler yapmanız gerekebilirdi. Ancak şimdilerde baktığımızda birçok bilgisayar bileşeni üreticisi resmi olarak overclock için özel yazılımlar geliştirerek, bu işlemi tek bir tıklamaya indirmiş durumda.

Her ne kadar overclock işlemi için markalar kendi yazılımlarını üretiyor olsa da, biz bu yazımızda bunların en çok bilineni MSI Afterburner hakkında konuşacağız. MSI tarafından üretilmiş bu yazılım, birçok ekran kartını desteklemek ile birlikte, çok kolay bir şekilde overclock işlemi yapmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca bu yazılım ile yalnızca MSI marka kartlarınıza değil, neredeyse tüm marka ekran kartlarınız için overclock yapabilirsiniz.

MSI Afterburner yazılımı ile birlikte hazır modları kullanarak bir tık daha güvenli bir şekilde overclock yapabilirken, aynı zamanda oldukça detaylı ve manual olarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

MSI Afterburner indir: Tıkla

Bu işlemler tüm ekran kartlarında farklılık göstereceğinden dolayı yazılı olarak anlatmamızın yarardan çok zarar sağlayabileceğini düşünmekteyiz. Bu sebeple bu aşamadan sonrasını YouTube üzerinde daha önce yayınladığımız videomuzu izleyerek tamamlayabilirsiniz.

NOT: Overclock işlemleri esnasında karşınıza çıkabilecek herhangi bir problemden Teknobiyotik ekibi sorumlu değildir.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR