Elon Musk’ın Neuralink’i Bir Hayalden Mi İbaret?

Mehmet Emin
764 görüntülenme
Elon Musk ve sekiz nörolog, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla 2016 yılında San Francisco’da Neuralink’i kurdu. Şirket 4 senede ciddi aşama kaydetti.

Hızlı bir giriş yapalım ve basite indirgeyelim: Elon Musk herkesin beyin ameliyatı geçirmesini istiyor. Neuralink tarafından oluşturulan beyin-makine arayüzünün felç, kaygı ve bağımlılık dahil olmak üzere herhangi bir tıbbi durumu çözebileceğini belirtiyor.

İnsan beynine bağlanan ve elektrik sinyallerini bir bilgisayara aktaran makineler 2006 yılından beri piyasada. O zamandan beri sinirbilimciler ve mühendisler bu teknolojide belirli aşamalar kaydettiler. Ancak Musk’ın Neuralink’i bu işe direkt olarak giriyor: Şirket, beyne kıvrılan ve normal sert sivri uçlardan daha az hasara neden olabilecek ince tellerden oluşan bir sistem geliştirdi. Ancak Musk’ın tutkusu aynı zamanda makine-beyin cihazlarının mimarisini değiştirmenin çok ötesine geçiyor. Beyin temelli tıbbi durumları tedavi etmenin yanı sıra Elon Musk, bir basın etkinliğinde “Neuralink önümüzdeki 5 sene içinde telepati yoluyla bilgi aktarımı sağlayabilecek” ifadelerini kullandı.

Gerçekçi olmak gerekirse şimdilik bu hedeflere ulaşmak imkansız. Bilim insanları yüzyıllardır beyin üzerine ve bu fikirlerden herhangi birinin gerçeğe dönüşmesi umuduyla çalışıyorlar. Emin oldukları tek sonuç ise beyin hakkında hâlâ bilmedikleri çok şey var. Beynimiz gizemli bir organımız ve kaygı, bağımlılık gibi duygusal ve davranışsal tepkilerimizin nörolojik nedenleri hala belirsiz.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR