Firefox Son Üç Yılda 46 Milyon Kullanıcı Kaybetti !

Mert Çetin Çetintaş
351 görüntülenme

2000’lerin başında bir zamanlar büyük bir oyuncu olan web tarayıcısı 2021 yılı itibari ile 46 milyon kullanıcıyı kaybederek düşüşe geçti. 2018’in sonunda, Firefox masaüstü istemcisinin rapor edilen aylık aktif kullanıcı sayısı yaklaşık 244 milyondu, ancak 2021’in ikinci çeyreğinde bu sayı 198 milyona düştü. Bu Dünya çapında hala etkileyici bir sayı olsa da, kullanıcı sayısındaki düşüş alternatif web tarayıcılarının tercih edildiğini işaret ediyor. 2021 yılının Nisan ayı itibariyle toplam Google Chrome kullanıcı sayısı ise 3 milyar 258 milyon 256 bin 887 olarak tespit edilmiş durumda.

Firefox kullanmaktan vazgeçen kullanıcılarının, alternatif olarak kullanabileceği en popüler tarayıcılar ise şu şekilde;

Google Chrome – 3 milyar 258 milyon

Apple Safari – 944 milyon 576 bin 100

Microsoft Edge – 171 milyon

Samsung İnternet – 167 milyon

Opera – 112 milyon

Mozilla, Firefox’u 2002’de gizlilik ve güvenliğe odaklanan kullanıcı dostu bir web tarayıcısı olarak başlatmıştı. 2008 yılına gelindiğinde Firefox, tüm tarayıcı kullanımının %30’undan sorumluydu, Internet Explorer ise o dönemlerde emeklemekte olan Google Chrome dahil olmak üzere pazarın %60’lık aslan payına sahipti. Fakat günümüzde Chrome pazar payının %65’i ile web tarayıcısı tahtının üzerinde oturuyor ve Firefox, Edge gibi tarayıcılar masaüstü, konsol ve mobil cihazlarla birlikte yalnızca %3’lük bir paya sahip.

Peki son üç yılda büyük oranda yaşanan kullanıcı kaybının sebebi nedir ?

Firefox kullanıcıları son birkaç yılda önemli performans güncellemelerinin eksiliğinden ve uzun süredir bazı kullanıcıların şanslarını diğer tarayıcılarda denemeye ikna eden, Firefox 98 UI revizyonundan şikayetçiydiler. Ayrıca Google Chrome’un artık dünyadaki neredeyse tüm Android cihazlarda varsayılan tarayıcı olması, Windows işletim sistemlerinde Microsoft Edgenin hakimiyeti ve Mac, Apple gibi cihazlarda Safari’nin varsayılan tarayıcı olması Firefox’un kullanıcı oranına doğrudan etki etmekte.

Kullanıcı oranları ve rakamlarına bakıldığında, Firefox’un rekabetçi kalması ve kullanıcıları Google ekosisteminden uzaklaştırması zorlu bir savaş olacak gibi gözüküyor. Son olarak Mozilla Firefox’un hala 197 milyonluk ciddi bir kullanıcı sayısı bulunmakta ve bu kullanıcıları korumak için yeni adımlar atması kaçınılmaz bir durum.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR