Galax, Daha Küçük Bilgisayarlar İçin GeForce RTX 3070 LHR’yi Geliştiriyor !

Mert Çetin Çetintaş
782 görüntülenme

Galax tarafından geliştirilen 238 mm GeForce RTX 3070’i piyasaya sürülüyor. GeForce RTX 3070 LHR (Lite Hash Rate) grafik kartının geliştiricisi olarak adlandırılmakta, Nvidia’nın GeForce RTX 3070 LHR’sinin Japonya’da bulunan ve muhtemelen farklı markalar altındaki diğer pazarları etkileyecek bir versiyonu bulunuyor.

Eklenti (AIB) üreticilerinin sınıfının en iyisi GPU’lara dayalı Mini-ITX grafik kartlarını tanıtacağı günler geride kalacak gibi gözüküyor. Günümüzde neredeyse tüm premium grafik kartları büyük olmakla birlikte, pek çok tipik masaüstüne zor sığmakta. Galax’ın bu tür sistemleri ele almak adına bu hafta Nvidia’nın kendi RTX 3070 Founders Edition’ı da dahil olmak üzere piyasadaki diğer RTX 3070 kartlarından daha kısa olan GeFroce RTX 3070 LHR grafik kartını tanıttı.

RTX 3070 ve 3070 LHR ekran kartlarının teknik özelliklerine baktığımızda ise, 5888 Cuda çekirdeği, 1725 MHz çekirdek hızı, 256-bit bellek arayüzü, HDMI girişi, DisplayPort girişi, 8 pin PCIe güç girişi ve Xtreme Turner Plus yazılımı üzerinden tek tıkla overclock yapma aşamasına kadar tüm teknik özelliklerin birebir aynı olduğunu görmekteyiz. Peki bu iki modeli birbirinden ayıran en temel özellik nedir ? Bu fark özellikle ETH madenciliği yapan kullanıcıları ilgilendirmekte. RTX 3070 modeli ile 58.10’luk bir ETH Mh/s değeri elde ederken, RTX 3070 LHR modeliyle ETH 43 Mh/s değeri elde etmektesiniz. Tüm özelliklerin birebir aynı olması ve yalnızca Mh/s değerlerinin farklı olması ilk bakışta sizlere mantıklı gelmiyor olabilir, fakat mining yapan kullanıcılar için aradaki fark oldukça önem arz etmekte. Ancak şunu belirtmeden geçmeyelim, Mh/s değeri arttıkça kartın sıcaklığı ve dolayısıyla ömrü de kısalmakta. Galax geçici bir çözümle bu değeri düşürerek ekran kartının, kazım yapan kullanıcıların radarından çıkarmak ve ekran kartı stok sıkıntısının önüne geçmeyi hedefliyor olabilir.

Galax’ın GeForce RTX 3070 LHR’si, 54 mm kalınlığında ve 128 mm yüksekliğinde iki adet 102 mm wings fan ile oldukça büyük bir soğutma sistemine sahip ve bu da onu muhtemelen bazı PC’lerle uyumsuz hale getirecektir. Galax tarafından üretilen 238 mm GeForce RTX 3070 LHR şu anda yalnızca Japonya pazarından temin edilebiliyor. Bu ekran kartının henüz fiyatı hakkında hiçbir bilgi paylaşılmış değil.

Galax GeForce RTX 3070 LHR teknik detaylar tablosu, Galax resmi sitesinden alınmıştır.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR