Google Play, Uygulama Abonelikleri için Geliştirici Ücretlerini Düşürüyor!

Mert Çetin Çetintaş
351 görüntülenme

Android, dünyadaki en yaygın işletim sistemidir ve Google Play, şimdiye kadarki en önemli yazılım dağıtım kanallarından biridir. Ancak Google, son yıllarda, özellikle Epic Games ile yapılan yasal savaşlar sırasında, geliştiricilerden aldığı ücretleri düşmesi için baskı altına aldı. Google şimdi abonelik satışlarından aldığı kesintiyi azaltıyor ve belirli geliştiriciler gelirlerinin %90’ını elinde tutabiliyor.

Google bir blog gönderisinde “Dijital abonelikler geliştiriciler için en hızlı büyüyen modellerden biri haline geldi” diye yazdı, “ancak abonelik işletmelerinin müşteri edinme ve elde tutma konusunda belirli zorluklarla karşılaştığını biliyoruz. Mevcut hizmet ücretimiz, 12 aylık tekrarlanan bir abonelikten sonra %30’dan %15’e düşer. Ancak müşteri kaybının abonelik işletmelerinin bu indirimli orandan faydalanmasını zorlaştırdığını duyduk. Bu yüzden, yapabilmelerini sağlamak için işleri basitleştiriyoruz.”

Google Play, 1 Ocak 2022’den itibaren tüm abonelikler için hizmet ücretini ilk yıl için %30 ve sonrasında %15 ücretlendirmek yerine artık %15’e düşürüyor. Bu değişiklik, uygulama geliştiricilerine, özellikle daha düşük elde tutma oranına sahip hizmetler ve uygulamalar (örneğin, insanlar ilk yıl bitmeden abonelikten çıkma) ile daha da fazla gelir sağlamalıdır.

Google ayrıca video, ses veya kitap uygulamaları oluşturan uygun geliştiricilerin ücretlerini düşüren Play Medya Deneyimi Programında da değişiklik yapıyor. Şimdiye kadar, programdaki geliştiricilerin hizmet ücretlerini %15’e kadar düşebiliyordu ve şimdi bu oran %10’a düşürülüyor. Şirket, “Yeni oranlar, medya içeriği dikeylerinin endüstri ekonomisini tanıyor ve Google Play’in geliştiriciler ve temsil ettikleri sanatçı, müzisyen ve yazar toplulukları için daha iyi çalışmasını sağlıyor” dedi.

Bu değişiklikler, Google’ın son birkaç yıldır tutarlı olan uygulama gelirlerinden çok fazla para aldığı yönündeki eleştirileri uzaklaştırmasına yardımcı olabilir. Epic Games, mahkemede satın alımlar için yüksek kesintinin rekabete aykırı olduğunu savundu. Epic’e açılan davada ayrıca Netflix, Spotify ve Tinder’ın hizmet ücretlerini azaltmak için Google ile gizli anlaşmalar yaptığı ve bunu da onlara milyonlarca aktif müşterisi olmayan daha küçük geliştiricilere göre avantaj sağladığı ortaya çıktı.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR