HDD ve SSD Farkları Nelerdir?

Halis Demir
194 görüntülenme

Bilgisayarların ve depolama birimine ihtiyaç duyan tüm cihazlarda olmazsa olmaz konumunda olan diskler, aralarında da bazı bölümlere ayrılıyor. Bunlardan en popüler olanları HDD ve SSD arasındaki fark nedir? Neye göre satın almalıyız? Bu yazımızda bu konularda bahsedeceğiz.

Hali hazırda depolama birimleri, oldukça eski zamanlardan beri bizlerle gelişmeye devam ediyor. Bunlar zamanında birkaç kilobyte kapasite ile sınırlı birimler iken, şimdilerde ise terabyte kapasiteleri aşar oldular. Üzerlerinde işlem yaptığımız büyük boyutlu işlemler arttıkça da bu işlemlerin süreleri problem olarak karşımıza çıkmaya başladı. İşte tam olarak bu noktada hayatımıza SSD kavramı girdi.

Okuma Yazma Hızı

Eğer ki konumuz SSD ve HDD arasındaki fark ise, öncelikli olarak aklımıza gelmesi gereken kavram hız oluyor. En üst seviye HDD diskler bile saniyede 200 MB gibi işlem gücüne sahip iken standart bir SSD diskte bu durum saniyede 550 MB gibi bir miktara yükselebiliyor.

Sadece hız olarak baktığımızda bile karşımıza neredeyse 2.5 katlık bir fark çıkıyor. Bunu bir örnek ile özetlememiz gerekirse 50 GB kapasiteli bir dosyayı HDD ile 15 dakikada yazılabiliyorsa bu işlem SSD ile 3 dakika gibi bir süreye kadar düşebiliyor.

Dayanıklılık

HDD disklere baktığımızda içerisinde fiziksel bir disk bulunan ve bu diske sürekli olarak yazma – silme işlemi uygulandığından dolayı darbelere karşı çok da dayanıklı olmadığı söylenebilir. Ancak bu durumu SSD diskler ile kıyasladığımızda çok daha hafif ve dayanıklı bir kart görebiliriz. Ayrıca SSD diskler kullanım ömrü olarak da HDD disklere kıyasla çok daha uzundur.

Tabii ki bu konuda da sizler için hazırlamış olduğumuz videomuzu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Ses ve Isınma

HDD diskler ve SSD diskler kıyaslandığında, HDD disklerin içerisinde sürekli olarak dönen bir mekanik disk bulunduğundan dolayı sesleri rahatsız edebilir. Bununla birlikte bu diski döndürmek için de içerisinde bulundurduğu motor ek bir ısı yayılımı yapacaktır.

Buna kıyasla baktığımızda SSD diskler içerisinde herhangi bir motor ya da mekanik disk bulundurmadığından dolayı direkt olarak sıfır ses ve sıfır ısı yayılımı diyebiliriz.

Fiyat

Evet geldik dananın kuyruğunun koptuğu yere. Fiyat konusu kullanıcılar tarafından en çok sorulan ve merak edilen etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu aşamada da SSD disklere baktığımızda 240 GB standart bir diski dönemin fiyatları ile 300 TL gibi bir fiyat etiketi ile alabiliyorken, ortalama bir HDD fiyatına baktığımızda bu fiyat etiketi ile 1 TB kapasiteli bir disk alabiliyoruz. Ancak bu durum özellikle de 2000 MB/saniye gibi hızlara erişebilen M2 SSD disklerde farklılıklar gösterebiliyor.

Sonuç

HDD ve SSD farkları sorusunun cevabını elimizden geldiğince vermeye çalıştık. Eğer diskler arasındaki farklar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz hemen aşağıdaki videomuzu da izleyebilirsiniz.

Ayrıca Teknobiyotik üzerinden uygun fiyatlı SSD fiyatları için buraya tıklamanız yeterli. Bekliyoruz. 😉

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR