İngiltere Hükümeti, NVIDIA’nın Arm’ı Satın Almasını Engelleyebilir !

Mert Çetin Çetintaş
284 görüntülenme

Nvidia yaygın olarak kullanılan ARM mimarisini geliştiren İngiltere merkezli yarı iletken ve yazılım tasarım şirketi Arm’ı Eylül 2020’de satın almak için kesin bir anlaşma imzalamıştı. Bir yıldan uzun bir süre önce olmasına rağmen, Nvidia ve Arm hala Avrupa Komisyonu tarafından geçen ay açılan bir soruşturmayla ortaya çıkan yasal boşluklarla mücadele ediyor. Son günlerde ise konuyla ilgili İngiltere hükümetinin ulusal güvenlik incelemesi başlatmasıyla işler daha da zora girdi.

İngiltere hükümeti Rekabet ve Piyasalar Otoritesine konu ile ilgili ulusal güvenlik incelemesi yapılması talimatını verdi. Bu yıl Temmuz ayında, işlem veri merkezleri, nesnelerin internet cihazları, otomotiv sektörü ve oyun uygulamaları dahil olmak üzere “dört ana pazardan rekabetin önemli ölçüde azalması” olasılığını artırdığını tespit eden ilk raporu hazırlamıştır. Nvidia, Arm’ın mevcut tarafsız lisanslama modelini koruyacağına dair söz vererek düzenleyicileri yatıştırmaya çalışsa da, İngiltere hükümeti şuanda ikna olmuş gibi durmuyor.

Soruşturmanın en az 24 hafta süreceği ve 8 haftalık ek bir uzatmaya tabi olabileceği söyleniyor. İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Nadine Dorries’in yaptığı açıklamada; “Arm’ın küresel teknoloji tedarik zincirinde benzersiz bir yer var ve bu işlemin sonuçlarının tam olarak dikkate alındığında emin olmalıyız. CMA (Rekabet ve Piyasalar Otoritesi) şimdi bana rekabet ve ulusal güvenlik gerekçesiyle rapor verecek ve sonraki adımlar hakkında tavsiyelerde bulunacak” dedi.

Hükümet yetkililerinin açıklamaları ve soruşturmanın uzunluğu göz önüne alındığında, Nvidia’nın Arm’ı satın almasını tamamlaması biraz zor olabilir. Şirket geçen yıl Eylül ayında satın alma işleminin 18 ay içinde tamamlanmasını planladıklarını ifade etmişti. Ancak Nvidia CEO’su Jensen Huang bu yıl Ağustos ayında satın alımın beklenenden biraz daha uzun sürebileceğini itiraf etmişti. Arm’ın şu anki sahibi SoftBank ise Nvidia ile satın alma işleminin 2022’in sonuna kadar tamamlanması üzerine anlaşma sağlamıştı.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR