Intel, İlk Ayrık Ekran Kartını Duyurdu: Xe DG1

Halis Demir
361 görüntülenme

Intel, bilindiği üzere işlemci gibi donanımlar üretmek ile yetinmiyor. İşlemcilerin içerisine dahili ekran kartları da üreten firma, ilk defa harici bir ekran kartı üzerinde çalışıyor. Üstelik bu ekran kartı neredeyse hazır denebilir.

Intel, ilk ayrık ekran kartı modeli Xe DG1 modelini duyurdu. Üstelik bu ekran kartı, performans testleri ile ünlü 3DMark tarafından teste tabi tutuldu. Testte alınan sonuçlar ise bazı kullanıcılar tarafından hayal kırıklığı.

Sızdırılmış olan ekran kartı benchmark test raporları içerisinde herhangi bir donanım özelliği gözükmüyor. Ancak ekran kartı, performans testi esnasında Core i9-9900K modeli ile birlikte kullanılmış. Genel olarak test sonuçlarını incelediğimizde, Intel tarafından üretilen ilk ayrık ekran kartı modeli tüm bütünleşik ekran kartlarından iyi bir skor almış. Ancak Nvidia ve AMD gibi ayrık ekran kartı üreticilerinin kartlarına baktığımızda ise Intel’in kartı yalnızca bir giriş seviyesi kart ile yarışır nitelikte.

Intel tarafından üretilmiş olan ekran kartının performans skoruna baktığımızda, 5960 puan aldığını görüyoruz. Bu da bilinen ekran kartları ile kıyaslandığında GTX 950 ile benzer bir skor olarak nitelendirilebilir. Orta segment olarak sınıflandırabileceğimiz GTX 1050 ekran kartı ise Intel Xe DG1 modelinden 200-300 puan gibi daha yüksek bir skora sahip.

Intel’in ürettiği ekran kartı, 2020’nin ikinci yarısında dizüstü bilgisayarlar tarafından kullanılmaya başlanacak. Ayrıca kart resmi olarak piyasaya sürülene kadar çok fazla optimizasyon işleminden geçeceği ve bu skorun daha da yükseleceği düşünülüyor. Tabii ki bizim için en önemli nokta fiyat oluyor. 😉

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR