Intel’in Alder Lake CPU’ları Eski Oyunlarla Çalışmayabilir !

Mert Çetin Çetintaş
381 görüntülenme

Intel, yakın zamanda gelecek 12. Nesil Alder Lake işlemcileri için bir geliştirici kılavuzu paylaştı. Gamer’s Gospel, Denuvo gibi DRM çözümlerinin Alder Lake’in hibrit tasarımını desteklemek için güncellemeler gerektireceğine dair ilginç bir haber keşfetti.

Oyuncular, oyunlarda daha iyi performans elde etmek için genellikle yeni bir işlemciye yükseltirler. Ancak, Alder Lake tak-çalıştır olmayabilir ve DRM (Dijital Haklar Yönetimi) geliştiricilerinin özel ilgisini çekebilir. Intel, oyun için en iyi CPU’larla rekabet etmesi beklenen Alder Lake’in, sağlayıcı söz konusu koruma için özel bir güncelleme yayınlamadığı sürece DRM çözümleriyle uyumluluk sorunları yaşayacağını belgede doğruladı. Sonuç olarak, DRM’yi oyunlarına uygulayan oyun geliştiricilerin de aynısını yapması gerekecek gibi gözüküyor.

“Mevcut veya yaklaşmakta olan oyununuz bir DRM ara yazılımı kullanıyorsa, ara katman yazılımı sağlayıcısıyla iletişime geçerek genel olarak hibrit mimarileri ve özellikle de yakında çıkacak Intel ADL platformunu desteklediğini doğrulamak isteyebilirsiniz. Modern DRM algoritmalarının doğası gereği, CPU algılamayı kullanmalı ve yaklaşmakta olan hibrit platformlardan haberdar olmalıdır. Intel, çözümlerinin yeni platformları desteklediğinden emin olmak için Denuvo gibi önde gelen DRM sağlayıcılarıyla birlikte çalışıyor.”

Hepsi olmasa da çoğu, modern üçlü A başlıkları, korsanlığa karşı savunmak için bir tür DRM koruması taşır. Intel, özellikle Denuvo algoritmasından bahsetti, ancak VMProtect veya SecuROM (Kopya Koruma) gibi diğer korumaların da muhtemelen bir güncelleme gerektireceği meçhul. Assassin’s Creed Origins gibi bazı oyunlarda birden fazla koruma katmanı vardır ve muhtemelen birden fazla güncelleme gerektirir.

Modern oyunlar için büyük bir sorun olmamalı çünkü geliştiriciler muhtemelen Alder Lake için güncelleme sağlayacaktır. Sorun, muhtemelen herhangi bir güncelleme almayacak olan birkaç yıllık eski oyunlar için ortaya çıkıyor, bu da Alder Lake çiplerinde oynanamayacakları anlamına geliyor. Piyasada yüksek tekrar oynatma değerine sahip birçok mücevher var, bu yüzden oyuncular onları yeni satın aldıkları parlak, yeni Alder Lake işlemcide oynayamadıkları için muhtemelen rahatsız olacaklar.

Bazı oyun geliştiricileri, oyunun lansmanından bu yana önemli bir süre geçtikten sonra DRM korumalarını kaldırır, ancak bu her oyun için geçerli değildir. Bazen geliştiriciler, oyunlarının DRM’siz sürümlerini GOG (Good Old Games) dahil platformlara dağıtır. Her iki durum da geçerli değilse, oyuncular oyuna yasal olarak sahip olmalarına rağmen korsanlığa başvurmak zorunda bile kalabilirler. Ne yazık ki bu pekte hoşumuza giden bir durum değil.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR