Mesele WhatsApp Değil!

Mehmet Emin
605 görüntülenme

WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi birkaç gündür medya ve basının vazgeçilmeyen konusu. Bir anda konu hakkında sansasyon yaratacak yüzlerce video ve haber yapıldı. Her kafadan bir sesin çıktığı, ortaya onlarca fikrin atıldığını görüyoruz. Peki asıl mesele WhatsApp mı? gündemimize bomba gibi düşmesine rağmen bu soruyu gerçekten soruyorum ve tekrarlıyorum: Asıl mesele WhatsApp mı?

WhatsApp konusu popüler diye herkes bir şeyler söylüyordu biz bir adım daha öteye taşımaya çalıştık.

Hayır, mesele WhatsApp değil. Mesele önce bizler sonra akıllı telefonlar. Öncelikle aldığınız herhangi bir akıllı telefon (Apple, Samsung, Xiaomi, LG…) ilk açıldığında sözleşmelerle bazı konulara onay vermenizi istiyor. Bu bütün bilgisayarlar için de geçerli. Ayrıca, sahip olduğumuz telefonlar kamera, mikrofon, konum, verilerin 3. parti şirketlerle paylaşılması ve birçok erişim iznine sahip. Kontrolümüz altında sandığımız bu cihazlar için teknoloji firmaları niçin erişim izinleri istiyor? Peki bu şirketlere güvenmeli miyiz? Güven konusu göreceli ve bilinemez bir gerçek fakat bu cihazları kullanıyorsak güvenmek zorundayız.

İçinde bulunduğumuz modern dünyada işimiz, okulumuz, bilgi ve haber alışverişi gereği telefon ve bilgisayarları kullanmak zorunda kaldığımız durumlar da mevcut. İşte burada iş bizde yani insanda bitiyor. Kullandığımız mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya platformlarındaki etkinliğimizi azaltarak sanal bir kimliğimizin oluşmasına engel olabiliriz. Daha fazla uzatmanın bir anlamı yok. Zira ortalıkta muazzam bir bilgi kirliliği mevcut. Son olarak konuyla alakalı olan ve gizliliğin önemini vurgulayan birkaç film önerisiyle sizleri baş başa bırakıyorum. Böylece bu bilinci kafamıza daha iyi oturtabiliriz.

Snowden (2016)

Enemy of the State (1998)

The Matrix (1999)

Her (2013)

The Truman Show (1998)

Gattaca (1997)

Ex Machina (2015)

The Usual Suspects (1994)

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR