VanMoof, Dünyanın En Çok Finanse Edilen E-Bisiklet Şirketi Olma Yolunda İlerliyor !

Mert Çetin Çetintaş
512 görüntülenme
VanMoof markasının S3 modeli e-bisikleti.

VanMoof, Eylül 2020’de 40 milyon dolarlık bir yatırım turunu açıkladıktan sonra, bugün 128 milyon dolarlık bir fon daha topladığını açıkladı. Bu, Amsterdam merkezli VanMoof’un 2018 ve 2019’daki kitle fonlaması turları hariç, son iki yolda toplam kazancını 182 milyon dolara çıkardı ve bu da onu dünyanın en çok finanse edilen e-bisiklet şirketi yaptı.

Şirket, önümüzdeki beş yıl içinde VanMoof e-bisikletlerinde 10 milyon kişiye ulaşma hedefiyle şu anda yolda yaklaşık 200.000 e-bisiklet olduğunu iddia ediyor. Tabi bu tür agresif genişleme hedefleri de önemli miktarda sermaye gerektiriyor.

VanMoof’un yeni yatırım turunu duyuran bir blog gönderisine göre, üretimi genişletmek ve “donanım ve yazılım bileşenlerinin yapılma şeklini yeniden icat etmek” için ayrıldı. Daha spesifik olarak, fonların çoğunun “bisikletin kalitesini ve güvenirliliğini arttırmak için donanım ve yazılım geliştirme konusunda daha fazla kişiye sahip olmak” için Ar-Ge’ye gideceğini söyledi.

Geçen Eylül ayında şirket, pandemi sırasında S3 ve X3 e-bisikletlerinin sorunlu lansmanının baskısı altında bocalayan satış sonrası desteği iyileştirmek için 40 milyon dolarlık yatırım turunun yaklaşık üçte birini kullandığını ifade etti. Bu para, 2021 yılı sonuna kadar şirketin özel hizmet merkezlerini dünya çapında %8’den %50’ye genişletmek ve servis gerektiğinde doğrudan müşteri konumlarına destek teknisyenleri gönderen bir “Bisiklet Doktoru Ağı” geliştirmek için kullanılıyor. Carlier’e göre, bugünün yatırım turu daha fazla şehirde daha fazla servis merkezi ve markalı mağazaya izin verirken, 2022’den itibaren bu şehirlere Bisiklet Doktoru Ağı’nın kullanıma sunulması için ödeme yapacak.

VanMoof markasının S3 modeli e-bisikleti.

Karşılaştırma için, ABD’deki en büyük e-bisiklet üreticisi RadPower, bu yılın başlarında 150 milyon dolar topladı ve bir önceki yıl elde ettiği 25 milyon dolara bu geliri ekledi. Yatırımcılar, 2028 yılına kadar yaklaşık 50 milyar dolar değerinde olması beklenen küresel e-bisiklet pazarından yararlanma umuduyla elektrikli bisiklet üreticilerine para akıtmaya devam ediyor. Mart 2021’de e-bisikletler, Avrupa’daki tüm bisiklet satışlarının %17’sini temsil ediyordu, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerdeki tüm yeni bisiklet satışlarının %50’sinden fazlasını oluşturuyordu.

ABD’de e-bisiklet satışları da hızla artıyor. Pazar araştırması firması NPD Group’a göre, Nisan ayı itibarıyla satışlar, 2020’nin aynı dönemine kıyasla, yılbaşından bugüne kadar %139 artarak 681 milyon dolara ulaştı. VanMoof, “pandemi sonrası e-bisiklet dalgasının yavaşlama belirtisi göstermemesiyle birlikte” ABD’nin en hızlı büyüyen e-bisiklet pazarı olduğunu söylüyor.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR