Yapay Zeka, Nöromorfik Hesaplamada Kullanılacak

Halis Demir
314 görüntülenme

Yapay zeka en fazla ne kadar doğal olabilir? Adından da anladığımız gibi yapay sistemler ile geliştirilen bir yazılım kodu bütününden oluşan yapay zekalar, artık nöromorfik hesaplamalarda da kullanılabilecek. Peki genel olarak bakacak olursak nöromorfik hesaplama nedir? Gelin kısaca inceleyelim.

Nöromorfik Hesaplama nedir?

Nöromorfik hesapları anlamamız için öncelikle nörobilimin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Nörobilim, sinir sistemini inceleyen bilim dalı olarak özetlenebilir. Başlangıçta nörobilim biyolojinin bir alt dalı olarak ortaya çıkmışken, günümüzde disiplinlerarası özel bir dal olarak sınıflandırılmaktadır.

Peki nöromorfik hesaplama nedir? En anlaşılabilir bir şekilde özetlemek gerekirse nörobilimin araştırdığı ve geliştirdiği sinir hücrelerinin yapay olarak üretilmesi, incelenmesi denilebilir. Geçtiğimiz yıllarda Nöromorfik hesaplama ile birlikte yapay bir beyin çipi geliştirilmiş ve birebir olarak insan beyni gibi davranmıştı.

Şimdilerde ise günümüz teknolojisi ile bu bilim türünü birleştirdiğimizde tabii ki yapay zeka olmazsa olmaz denilebilir. Evet, yapay zeka artık nöromorfik hesaplamalarda da kullanılacak. Olayı şöyle düşünebilirsiniz, yapay bir zeka tarafından üretilen yapay beyin çipi insanlara takılabilip, gerçek bir beyinmiş gibi işlem yapabilecek.

Tabii ki bu teknolojinin henüz başlarındayız. Yani bu tarz işlemlerin gerçek insanlar üzerinde gerçekleştirilmesi için uzun bir yol katedilmesi gerekiyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte biyoloji ve dalları karşımıza ne gibi fikirler ile gelecek hep birlikte göreceğiz.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR