Yapay Zekanın Bizi Götürdüğü Yer Sizce Korkunç Mu ?

Halis Demir
458 görüntülenme

Son ayların en çok konuşulan konusunun son sürat gelişen ve insanları ürküten yetenekleri ile AI ( artificial inteligance )
yapay zeka olması gayet normal.

Bu yazımızda çok sayıda faydalı bulduğumuz videoyu paylaşmaya çalışacağız çoğunu otomatik oluşturulmuş Türkçe alyazı ile izleyebilirsiniz. Dikkay ederseniz otomatik oluşturulmuş altyazı dedim maalesef çevirmenlerin iş konusunda sıkıntı çekeceğini söylemek için yüksek bir ileri görüşlülüğe gerek yok !

Çevirmenlik / Yabancı Dil Edebiyat Bölümlerinde Okuyanlar potansiyel olarak gereksiz bir bölümde okuduklarının farkına varıp yeteneklerini acilen geliştirmeliler bu gerçekleşti bile diyebiliriz.

Aslında uzun zamandır “YAPAY ZEKANIN ALAMAYACAĞI İŞLER LİSTESİ” dediğimizde

  • Artistik Yetenek
  • Uzun Yıllar Eğitim
  • Fiziksel Kabiliyet Gerekliliği
  • Yılların Tecrübesi Lazım Olan işler dediğimizi hatırlıyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada

  • Fotograf
  • 2D-3D Grafik Tasarım
  • Animasyon
  • Hikaye Yazarlığı
  • Analiz Gerektiren Hesaplanabilir İşler
  • Telefon Teknik Destek Servisleri
  • Asistanlıklar vb.
  • Sorulan Her Soruya Bilgi Verebilecek Sanal Öğretmenler

F-Stoppers Fotograf eğitimi denildiğinde ilk akla gelen site ve video kanallarındandır son videolarında mesleğin bittiğini söylediklerinde hiç şaşırdığımı söyleyemeyeceğim. Fotograf / Sinema / Grafik Tasarım İşlerinde olanların yeteneklerini çok hızlı güncellemeleri ve multi disipliner çalışsalar bile riskli bir alanda olduklarını görmemiz gerekiyor.

Google’ın Ai Sorumlusunun Yapay Zeka gittikçe tehlikeli hale geliyor diye işi bırakması bu noktada günah çıkarmak mı yoksa işe yarar bir hareket mi bilemiyoruz.

Yazılımcıları korkutacak performansı ile şimdilik yardımcı olsa da görünen o ki belli süre sonra yazılımcıların da işleri tehlikeye girebilir gibi ?

Sizin yerinize geçebilecek bir avatar ilk başta siz yokken işlerinize yardımcı olabilir gibi gelse de belli süre sonra sizin yerinize geçmek ister mi ? Ne de olsa sizden daha çok şey bilebiliyor ve yaptıklarınızı gelişerek daha çok yapabilecek sizi geçtiğinde nasıl davranmasını hayal ediyorsunuz ?

Sizden milyarlarca kat daha hızda veri alabilen ve yorulmayan ve sizin yaptınız işleri yapan DİJİTAL KÖLENİZ olarak çalışabilecek bir AI ne kadar size bağlı kalabilir ?

Müzisyenlerin Seslerini Register ( Lisanslaması ) gerekecek mi veya bu yetecek mi ?

Elon Musk aslında Chat GPT tarafında fonlayanlardan biri olsa da gidişatından çok mutlu mu bu videoyu izledikten sonra siz karar vermeye çalışmalısınız.Google’daki arkadaşının DİJİTAL TANRI OLARAK TANIMLAMIŞ OLMASINI ANLATIYOR !!! (inançsal sapıklık konusuna değinmiyorum.)

Tasarım noktasında Midjourney çoktan yolunu aldı ama bedava versiyonlarıyla her geçen gün yeni yapay zekalar görsel tasarım konusunda bizleri çok hızlı geride bırakabilecek gibi duruyor bu tasarımcılar açısından çok rahatsız edici bir durum

Unreal Engine 5 ve Ses + Dil ve Dudak Yapay Zeka Görsel Uyumu ile görsel olarak gerçek insanlara çok yaklaşmış olmaları gerçeği anlamamızın daha zor olacağı bir döneme girdiğimizi gösteriyor. Birde buna yazıların yapay zeka tarafından yazıldığını ve seslendirmenin yapay zeka tarafından yapıldığını ve yine yapay zekanın dudakları ve mimikleri yazılanlara uydurmasının otomatize olduğunu düşünün ! Oyunlarda güzel gibi gelse de gerçekten ayırt edememek !!!

Chat GPT’nin CEO’su GPT-4’den Biraz Korktuğunu Kendi Söylüyor
Kendisi sıkıntı çıktıkça adapte edebileceğini söylüyorsa bile ya gelecekte bunu yapamaz ve Valve’ın Portal oyunu veya yüzbinlerce gelecek felaket senaryosu Terminator-Skynet / Matrix Architech / 13th Floor / Upgrade / eXistenZ gibi tonla filmi saymak mümkün bu konuda eski bir yazımız olduğunu hatırlatalım.

Bugünlerde üniversite seçimi yapacak olanlar için dikkat edilmesi gereken yapay zekayı ne kadar iyi kullanabildikleri ve kendi yeteneklerinin sayısını hızla arttırmaya çalışırken insan ilişkilerini yüksek tutarak çalışkan bir algıda kalmak olacak gibi görünüyor.

Ateist / Yahudi / Eşcinsel bir Düşünür Olarak Maalesef Gelecek Öngörüleriyle Gündeme Gelen Yuval Noah Harari olabilecekleri gerçekçi bir yaklaşımla anlatıyor . Kendisinin moral ve ahlaki konulardaki farklı görüşlerine takılmadan olabilecekleri dinlemek ve kendi görüşlerimizi gecikmeden oluşturmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Dinsizleşme ve düşüncelerin nasıl manipüle edilebileceği konusuna dikkat çekmesi çok korkunç !

İnsan ilişkileri ve çalışma arzusu ve başarıyı kişiselleştirme çabası bizi makinelerden en çok ayıracak özellikler olacak gibi . Peki siz neler söylemek istersiniz ?

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR