YouTuber Olmayan Var Mı?

Mehmet Emin
475 görüntülenme

Bu senenin nisan ayında Marquees Brownlee’nin net gelirine dair bir video yayınlandı. Lafı hiç uzatmadan belirtelim; 803 bin ile 1.05 milyon $ arası değişen yıllık vergiler, Google’a ödenen 843 bin $ ve iş giderlerine harcanan 300 bin $ çıkarıldığında MKBHD, yıllık 960 bin ile 1.22 milyon $ arası net gelir elde ediyor. Gerçekten olağanüstü rakamlar. Videonun başında da göreceğiniz gibi Brownlee, güncel fiyatı 3.4 milyon $ olan McLaren P1 model spor arabasına binerken görüntüleniyor. Ancak sektördeki diğer YouTuber’lar göz önüne alındığında Marquees Brownlee 15 yaşından beri ürettiği bilgi dolu içeriklerle kazandığının hakkını veriyor.

Buraya kadar her şey çok güzel; kazanılan bol sıfırlı paralar, spor arabalar, milyonlarca takipçi ve tüm bunlar sadece YouTube ile gerçekleştiriliyor! Şu an içinizden “YouTube’ta da güzel para var la” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, dürüst olmak gerekirse güzel para var (tabi ki izlenmeye göre) fakat çok fazla YouTuber da var. Günümüz çocuklarına ileride ne iş yapmak istedikleri sorulduğunda birçoğu kısa yoldan para kazanmak amacıyla Youtuber veya Instagram fenomeni olmak istediğini söylüyor. Peki çocuklar neden bu alana yöneldi? Sebebi çok açık: üretilen kalitesiz içerikler. Bu içerikleri izleyen çocuklar “ben bundan daha iyisini yaparım” hissiyle kendi kanallarını açıyorlar.

Her önüne gelen kanal açmaya başlayınca ortaya çekiç ile telefon parçalayanlar, annesinin burnuna parmağını sokanlar, oyun oynarken küfür saydıranlar ile dolu saçma sapan ve sadece bir kişinin kazanabildiği bir rekabet ortamı doğuyor. İşin garip yanı ise bu saçma içeriklerin milyonlar tarafından izlenmesi. Küçücük çocuklarını sırf izlenme uğruna YouTube’a alet eden ‘ebeveynler’, ev ve aile mahremiyeti değerlerini tamamen hiçe sayıyorlar. Sadece YouTube’ta trend olan videolara bakarak geleceğimiz adına endişelenmemiz mümkün. İyice sarpa saran bu acımasız sektörde kalıcı bir yer edinmek ve para kazanmak istiyorsanız, en azından Marquees Brownlee örneğinde de olduğu gibi yeterli bilgi ve gereken donanım ile faydalı içerikler üretmek ve bu yoldan geçimini sağlamak mümkün.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR