Türkiye’nin En Büyük Rüzgâr Tüneli Projesi “RÜZGEM” ODTÜ’de Açıldı!

Mehmet Emin
242 görüntülenme

Ülkemiz coğrafi konumu ve iklimiyle yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça şanslı bir ülke. Rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle, Türkiye’nin başlıca yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alıyor. Bu enerji kaynaklarından rüzgar, son zamanlarda ön plana çıkmış durumda.

Türkiye 1986 yılında kurduğu 55 kilovatlık rüzgar türbinleri sayesinde rüzgar enerjisiyle tanışmıştı. Şimdi ise tek bir türbinle 100 katı enerji üretebiliyor. Türkiye, 48 bin megavat olan rüzgar enerjisi potansiyelini daha da artırmayı planlıyor. Bu hedefle, rüzgar enerjisine en fazla yatırım yapan beş Avrupa ülkesinden biri konumunda. İşte o yatırımlardan biri de Türkiye’nin en büyük rüzgar tüneli projesi RÜZGEM.

ODTÜ’de açılan RÜZGEM’de rüzgar türbinleri konusunda çeşitli testler yapılıyor. RÜZGEM Müdürü Prof. Dr. Oğuz Uzol, ”Bir tanesi türbin kanatlarının kanat profil testleri ve aerodinamik özelliklerinin belirlenmesi için kullanılıyor. Başka bir özellik daha küçük türbinlerin direk performans testleri için kullanılıyor.” dedi.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR