AMD ve NVIDIA Yeni PCIe 5.0 Güç Kablosu ile GPU’larına 600W’a Kadar Güç Sağlayabilir !

Mert Çetin Çetintaş
384 görüntülenme

Nvidia’nın 350W gerektiren RTX3090 gibi grafik kartları, güç tüketimi söz konusu olduğunda bir çok kullanıcının bildiği üzere oldukça güçlü psu’lara ihtiyaç duyuyor. Şu anda, GPU’lara güç sağlamak için üç adede kadar 8 pinli Molex konektörü gerekebiliyor ve bu da kablo yönetimi konusunda karmaşaya sebebiyet verebiliyor. Neyse ki, Nvidia’nın soket sorunlarımıza potansiyel olarak bir çözümü var gibi görünüyor ve kartlara tek bir kablo üzerinden 600W gibi büyük bir güç sağlayabilen yeni bir PCIe 5.0 güç konektörü içeriyor.

Igor’s Lab tarafından paylaşıldığı gibi, yeni PCIe 5.0 arayüzü bugün kullandığımız fişlerden çok farklı değil. Bununla birlikte, şemalara göre, yeni standardın ek sinyaller için altta ek bir dört pimli dizinin yanı sıra 12 güç pimi içerdiği bildiriliyor. Bloktaki her pin, maksimum 662.4W güç yüklü pin konfigürasyonu üzerinden 55.2A’ya kadar güç sağlayabiliyor.

Bu durumda mevcut standartlara göre potansiyel güç tüketiminde büyük bir sıçrama olduğunu söylemeye gerek yok. Nvidia ekibinin bir sonraki grafik kartı dalgası, güç bant genişliği söz konusu olduğunda muhtemelen tam olarak dolmayacak olsa da, söylentiler yeni RTX 3090Ti’nin (daha önce RTX3090 Super olduğu düşünülen) 450W’ı tüketebileceği öne sürülüyor. Yakında çıkacak olan GeForce RTX3090Ti için bazı web sitelerinde dedikodusu yapılan 16 pinli Microfit konektörü Molex evreninde yer alıyor, ancak kesinlikle tüm grafik kartlarında standart sunulmayacak. Nvidia’nın Founders Edition’a ne koyacağı hala bir sır, ancak tamamen yeni bir eklentinin geleceği kesinleşti diyebiliriz.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR