Manyetik Güç ile Çalışan Nöral İmplant Geliştiricildi

Halis Demir
153 görüntülenme

Houston Üniversitesi araştırmacıları tarafından açıklanan bilgilere göre, manyetik güç ile çalışan nöral implant (beyin implantı) geliştirildi. Üstelik geliştirilen implant bir pirinç tanesinden daha küçük boyutta.

Parkinson ve Epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisi ve tespiti için beyin implantları kullanılıyor. Bu implantlar içerlerinde küçük bir batarya bulundururken, beynin bazı bölgelerini uyarmayı hedefliyor. Ancak günümüzde kullanılan implantlar, kısa ömrü ve yıpranma durumu ve bir pile sahip olması sebebi ile pek de önerilen bir sistem olmuyor.

Konu hakkında araştırmalara devam eden Houston Üniversitesi, yeni ve gelişmiş bir beyin implantının kullanılabilir hale getirildiğini duyurdu. Yeni geliştirilen beyin implantı, manyetik kuvvet ile çalışırken, yalnızca bir pirinç tanesi boyutunda.

Üniversite araştırmacıları tarafından verilen bilgilere göre implant 2 farklı katmandan oluşuyor. Bu katmanların biri demir, bor, silikon ve karbon ile manyetik olarak titreşiyor. İkinci katmanda ise piezoelektrik kristal içeriyor ve bu katmanda manyetik kuvvet elektrik enerjisine çevriliyor. Ayrıca implant içerisinde bulunan elektrik devresi ile voltaj ayarlanıp, bu elektrik beyne aktarılıyor.

Laboratuvar deneylerinde implant farelere aktarıldı. İmplant aracılığı ile farelerin ‘ödül merkezleri’ uyarıldı. Uyarı sonrası fareler, araştırmacıların istediği hareketleri sergilemeye başladı.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR