Termal Macun Nedir? Nasıl Kullanılır?

Halis Demir
257 görüntülenme

Termal macun, bilgisayarın ısı problemleri konusunda önemli maddelerden biridir. Termal macun nedir, termal macun nasıl sürülür gibi soruların cevaplarını gelin yazımızın devamında beraber inceleyelim.

Termal Macun Nedir?

Termal macun, bilgisayarın ısınan bileşenleri ile bu bileşenin soğutucu arasında kalan küçük boşlukları yok ederek, kusursuz bir temas sağlamasını amaçlayan yarı akışkan, macun maddedir. Macun, soğutucudan aktarılan soğuk havanın bu bileşen ile temasını kolaylaştırarak, ısı alışverişindeki performansı artırabilir. Bu sebeple termal macun, özellikle de soğutucu ile ısınan bilgisayar bileşeni arasında gözle görülemeyecek kadar küçük boşluklar bulunan bilgisayarlar için önemlidir.

Özellikle de bazı soğutucu modelleri, ısınan bilgisayar bileşenleri ile temas konusunda 100% temas sağlamaz. Bu sebeple termal macun, bu temas etmeyen kısımlar arasında kalan gözümüzle görülemeyecek kadar küçük alanları bir zar gibi doldurarak, sıcak havanın hızlı bir şekilde dışarı atılmasında rol alır.

Termal Macun Ne İşe Yarar?

Termal macunlar, genellikle işlemci ile bağdaşlaştırılsa da, durum yalnızca bundan ibaret değildir. Termal macunlar, bilgisayarımızda yalnızca işlemciler üzerinde değil, grafik kartlarında da kullanılabilir. Hatta bu durumu özetlemek gerekirse anakart üzerinde bulunan ve soğutucu ile desteklenen tüm büyük çipsetlerde kullanılabilir.

Termal macunun ana görevi, işlemci gibi ısınan çiplerin üzerinde oluşan yüksek ısıyı, olabilecek en hızlı bir şekilde soğutucuya ileterek ısı alışverişini sağlamaktır. Yani örnek vermek gerekirse macun sayesinde soğutucudaki soğuk hava işlemciye, işlemcideki sıcaklık ise soğutucuya aktarılarak ısı alışverişi sağlanır.

Termal Macun Nasıl Sürülür?

Termal macunu nasıl sürmemiz gerektiğini bu yazımızda ne kadar anlatmaya çalışsak da, bunu görsellik ile desteklemeden tam olarak anlamak mümkün olmayacaktır. Bu sebeple hemen aşağıda daha önce çekmiş olduğumuz videoyu izleyerek termal macun sürmek konusunda tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer videonun tamamını izlemek istemezseniz 5. dakikası ile 7. dakika arasını izlemeniz, termal macun nasıl sürülür sorusunun cevabını öğrenmeniz için yeterli olacaktır.

Termal Macun Ne Sıklıkla Yenilenmeli?

Termal macunlar, bu macunun kalitesine göre değişen bir sıklıkla yenilenmeli. Bazı termal macunlar 8 yıla kadar problemsiz bir şekilde dayanabilse de, bazılarını her yıl değiştirmeniz gerekebilir.

Eğer sık sık termal macununuzu değiştirmek istemiyorsanız buraya tıklayarak Teknobiyotik üzerinden termal macun alışverişinizi yapabilirsiniz.

Not olarak belirtmemiz gerekiyor ki, eğer ki herhangi bir sebeple soğutucunuzu çıkardıysanız, termal macununuzu yenilemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca özellikle de dizüstü bilgisayarlarda ekran kartı, işlemci gibi bileşenlerinizin soğutucularını çıkarmak garanti kapsamı dışında bırakabilir.

Termal Macun Fiyatları

Termal macunlar, çok pahalı olmamakla birlikte geniş sayılabilecek bir fiyat yelpazesine sahiptir. Eğer kaliteli bir macun satın almazsanız, performans artışı beklediğiniz gibi olmayabilir ve sürekli yenilemeniz gerekebilir.

Güncel ve kaliteli termal macun satın almak isterseniz Teknobiyotik üzerinden buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR