Jeff Bezos ve Elon Musk Yine Karşı Karşıya Geldi!

Mehmet Emin
217 görüntülenme

NASA, Artemis isimli projesinde önce Ay’a daha sonra da Mars’a astronot göndermek istiyor. Söz konusu projede, SpaceX başta olmak üzere Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya Uzay Ajansı gibi kurumlar yer alıyor.

NASA, Artemis’i Ay’da kalıcı yapılar için temel atmak, yerleşmek ve en sonunda Mars’a insan göndermek için bir adım olarak görüyor. Ay’a gidecek 2 astronotu Ay yüzeyine indirecek aracın inşası için SpaceX’i seçtiğini duyuran NASA, projenin sözleşme tutarının ise 2,9 milyar dolar olduğu açıklamıştı. Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin, NASA’nın SpaceX ile yaptığı anlaşmaya itiraz etti. Dünyanın en zengin iki insanı Bezos ile Elon Musk arasında uzun süredir devam eden rekabet yeniden kızışırken; Bezos’un şirketi Blue Origin, Hükümet Sorumluluk Ofisi’ne 50 sayfalık itiraz başvurusunda bulundu.

Blue Origin’in Üst Yöneticisi Bob Smith, Blue Origin’in teklifinin avantajlarının yanlış değerlendirildiğini ve SpaceX’in teklifinin teknik zorluklarının küçümsendiğini belirtirken, “NASA’nın bu tür hataları yapması gerçekten alışılmadık bir durum.” ifadelerini kullandı. Açıklamada, kararın rekabet fırsatlarını ortadan kaldırdığı, tedarik tabanını daralttığı ve ABD’nin Ay’a gidişini de tehlikeye attığı aktarıldı. Elon Musk ise, Blue Origin’in roketleriyle henüz başarılı bir yörünge uzay uçuşu gerçekleştiremediğini söyledi.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR