Elektrikli Keşif Denizaltısı, Denizlerin SpaceX’i Olmaya Hazırlanıyor !

Mert Çetin Çetintaş
396 görüntülenme

Bir SpaceX denizaltı mühendisinin dünya okyanuslarını haritalamak için öne çıkan Bedrock isimli elektrikli denizaltısı, daha önce kimsenin gitmediği yerlere gidebilecek bir keşif aracı olarak karşımıza çıkıyor.

Önümüzdeki yıllarda okyanus haritalaması hakkında çok daha fazla haber duyacağımıza kesin gözüyle bakılırken, on yıl içinde tüm okyanus haritasını çıkarmayı amaçlayan BM’nin Deniz Yatağı 2030 programı, sürdürülebilir enerji altyapısına artan ilgiyle birlikte büyük bir okyanus keşif çağının başlayacağını işaret ediyor.

Bu büyük keşfin çoğunluğunun drone’lar tarafından yapılması planlanırken, Bedrock adlı şirketin son örneği tamamen elektrikli, otonom bir denizaltı ve dikey olarak entegre edilmiş deniz tabanı veri platformu aracı olarak kullanılacak gibi duruyor. Bulut tabanlı veri platformu olan Mosaic ile birleştirilmiş otonom sualtı aracı, şu anda beta kayıtları açık olan ve anketlerden alınan deniz araştırması verilerini yönetmek, bu verilere erişmek ve bu verileri paylaşmak için tasarlanmış.

Bedrock’un kurucu ortağı ve CEO’su Anthony DiMare, “Okyanus, gezegeni iklim değişikliğinden kurtarmak ve sürdürülebilir, yenilenebilir enerji sağlamak için derinlemesine anlamamız gereken önemli bir ortamdır” dedi. “Ancak şu anda, deniz tabanından başlayarak okyanusun nasıl çalıştığına dair kritik verilere basit, kolay erişimimiz olmadığı için hızlı hareket etme yeteneğine sahip değiliz. Bedrock’un dikey olarak entegre edilmiş deniz tabanı veri platformu, tescilli AUV’lerimiz tarafından etkinleştirildi, Mosaic ile birleştiğinde, okyanuslarımızla çalışma şeklimizi değiştirmek için bu yeni fonksiyon değişimi için gereken teknolojidir.”

İnsansız Elektrikli Sualtı Haritalama Denizaltısı Bedrock’un Testleri.

Şirket, Anthony DiMare ve eski SpaceX ve denizaltı mühendisi Charles Chiau tarafından kuruldu. Bu çabanın bilimsel değerlerinin ötesinde, bir haritalama denizaltısı için gelişmekte olan büyük bir pazar payı bulunmakta. Açık deniz rüzgar üretimi, çevredeki deniz tabanının dikkatli bir şekilde anlaşılmasını gerektirirken, dronlar altyapı bakımının yanı sıra rüzgar enerjisi gelişimi için kilit araçlar olarak hızla ortaya çıkmakta.

Bedrock’a göre, müşterilerine kullanılabilir ticari deniz tabanı verileri sağlamak şu anda 12 ay kadar sürmekte. Bedrock’un dalgıç ve veri platformu, mevcut çözümden 10 kata kadar daha hızlı veri sağlayacağı söylenmekte.

Charlie Chiau, “Okyanusun durumunu anlamak için, bir dizi temel ölçülebilir ölçütlere ihtiyacımız var. Bedrock, yalnızca reaktif olmaktan ziyade ilerleme ve önleme için stratejik etki alanlarında proaktif eylemleri yönlendirmek için gerekli verileri topluyor” dedi. “Platformumuzun ilk ve acil uygulaması, deniz tabanı sağlığı ve durumunun daha hızlı ve tekrarlanabilir keşfi ve izlenmesi için artık bu yeteneğe ihtiyaç duyan açık deniz yenilenebilir enerji projelerini hızlandırmaktır.”

İnsanlı denizaltıların ve daha eski teknolojinin gerektirdiği büyük destek gemilerine olan ihtiyacın azalması, deniz gibi yüksek maliyet gerektiren bölümlerin haritalamasında büyük bir hizalama faktörü olarak karşımıza çıkmakta. Teknolojinin minyatürleştirilmesi ve artan otomasyon kullanımı, yeni bir deniz keşif çağının da habercisi olabilir.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR