Intel Verimli Alder Lake Hibrit Mimarisini Tanıttı !

Mert Çetin Çetintaş
319 görüntülenme

Intel şirketin verimli ve performans çekirdeklerini birleştiren ilk işlemcisi olan çip üzerinde Alder Lake sistemini tamamladı. Masaüstü, dizüstü bilgisayar ve ultra mobil form faktörlerini kapsayan Alder Lake işlemciler, daha düşük güç tüketimi için optimize edilmiş çekirdeklere sahipken, diğer çekirdekler ham performans için optimize edilmiştir.

Önceki Adıyla Gracemont Olarak Bilinen Alder Lake, Intel’in Verimli Çekirdek Algısını Yansıtmakta.

Daha önce Gracemont olarak bilinen Alder Lake’deki verimli çekirdek, söylediklerini yapmak için tasarlandı ve Intel, 2015’in sonundaki Skylake yongalarına kıyasla verimli çekirdeğin %40 daha iyi tek iş parçacıklı performans sunabildiğini söylüyor. 4 çekirdekli 4 iş parçacıklı verimli bir çekirdeği 2 çekirdekli 4 iş parçacıklı Skylake çekirdeğe kıyasla aynı güç seviyeleri ile %80 daha iyi performans sergilediğini söylüyor. Daha önce 10nm Gelişmiş Süper Fin olarak bilinen yeni Intel 7 işlemiyle, Intel bir Skylake çekirdeğinin aynı kalıp alanına dört çekirdeği sığdırabilmekte.

Intel “yararlı talimatları yakın tutmak” için 64KB’lik bir talimat önbelleği olan 5.000 girişli şube hedef önbelleği sayesinde çekirdeğin daha doğru şube tahminine sahip olacağıyla övünüyor. Çekirdekte ayrıca Intel’in ön kod çözme bilgisi üreten ilk isteğe bağlı komut uzunluğu kod çözücüsü, döngü başına altı talimatın kodunu çözebilen kümelenmiş bir sıra dışı kod çözücü bulunacak.

Çekirdek ayrıca dört tamsayı ALU içeren 17 yürütme bağlantı noktasına sahiptir ve 4 MB’a kadar L2 önbelleğini destekleyebilir. Daha önce Cove olarak bilinen Alder Lake performans çekirdeği, altı kod çözücü, 12 yürütme bağlantı noktası, gelişmiş dal tahmini ve daha hızlı L1 önbelleği ile birlikte gelmekte. Hepsi bir arada, 11. nesil Cypress Cove’dan yaklaşık %10 daha iyi performans göstermekte. Intel, makine öğrenimi iş yüklerini idare ederken yararlı olan matris çarpımına yardımcı olmak için gelişmiş matris uzantılarını da tanıttı.

İşletim sistemleriyle birlikte çalışan verimli ve performans çekirdeklerini elde etmek için Intel, Thread Director adını verdiği yeni bir zamanlayıcı oluşturdu ve bunu Windows 11 için optimize etmek üzere Microsoft ile birlikte çalıştırıyor.

Intel, “Doğrudan donanımın içinde yerleşik olarak bulunan Thread Director, çekirdeğin durumu ve iş parçacığının talimat karışımı hakkında düşük seviyeli telemetri sağlayarak işletim sisteminin doğru iş parçacığını doğru zamanda doğru çekirdeğe yerleştirilmesini sağlar” diyor.

Alder Lake için iki çekirdek türü bir araya getirildiğinde, işlemci her biri sekiz performans ve verimli çekirdekten oluşan 16’ya kadar çekirdeği, verimli çekirdek başına bir iş parçacığı ve her performans çekirdeği için iki iş parçacığı içeren 24 iş parçacığını destekleyecek.

Alder Lake, DDR5-4800, LP5-5200, DDR4-3200 ve LP4x-4266 belleklerinin yanı sıra 16 PCIe Gen 5 hattını da destekleyecek. Intel, Alder Lake’in bilgi işlem yapısının 1000GBps’yi işleyebileceğini ifade ediyor. Yeni mimari, 9 watt’tan 125 watt’a kadar güç çeken çiplere güç sağlayacak.

Intel Ölçeklenebilir İstemci Mimarisi.

Intel ayrıca, gelecek yıl piyasaya sürülecek olan Arc tüketici GPU’ları hakkında daha fazla ayrıntı verdi. Alchemist adlı iki çip, 16 vektör ve 16 matris motorlu çekirdeğe, DirectX ve Vulkan ışın izleme desteğine sahip olacak ve TSMC’nin (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) N6 işleminde üretilecek. GPU, çerçeveleri yeniden yapılandırmak için sinir ağlarını kullanan XeSS adı verilen yükseltme teknolojisine sahip olacak. Intel, teknolojinin 4K karelerin entegre grafiklerde oluşturulmasına izin vereceğini söyledi.

Sapphire Rapids ve Veri Merkezi Hızlandırıcıları

Intel ayrıca, daha önce Sapphire Rapids olarak bilinen bir sonraki Xeon Ölçeklenebilir işlemcisini de tamamladı. Yalnızca performans çekirdeklerinden yararlanan çip, aynı zamanda Intel 7 süreci üzerine inşa edilmektedir.

“Sapphire Rapids, her iş parçacığının önbellekler ve bellek dahil olmak üzere tüm kutucuklardaki tüm kaynaklara tam erişime sahip olduğu tek bir dengeli birleşik bellek erişim mimarisi sağlar” (SoC – Security Operations Center)

Çip ayrıca gelişmiş matris uzantıları kullanır ve bağlı aygıtlar için hızlandırıcı arabirim mimarisi dahil olmak üzere bir dizi hızlandırıcıya sahiptir. Intel’in belirttiği, DSA etkinken hesaplama işlevi için %39 ek CPU döngüsüne sahip olabileceğini söylediği ek yüke neden olan veri taşıma görevlerini boşaltmak için bir veri akışı hızlandırıcısı (DSA) barındırdığını ifade ediyor.

Intel, mikro hizmet iş yüklerini çalıştırırken, 2018 Cascade Gölü ile karşılaştırıldığında, bu yılki Buz Gölü’nün %24 daha iyi performans gösterdiğini ve Sapphire Rapids’in 2018 Xeon’a göre %69’luk güzel bir performans artışı sağladığını söyledi.

Bulut sistemlerinde yüklenen altyapı iş yüklerini alan altyapı işlem birimi cephesinde Intel, “En iyi bulut hizmeti sağlayıcısıyla el ele geliştirilen” Mount Evans adlı ilk ASIC IPU’sunu tanıttı. Mount Evans, hesaplama için 16 adede kadar Arm Neoverse N1 çekirdeğine sahiptir, dört ana Xeon’u destekleyebilir ve NVMe cihazlarını taklit etmek için “Intel Optane teknolojisinden büyütülmüş” donanım hızlandırmalı bir NVMe depolama arabirimine sahiptir.

Şirket ayrıca Oak Springs Canyon IPU’nun yüksüz ağ ve depolama sanallaştırma işlevlerini ve paket işleme için Arrow Creek SmartNIC’yi tanıttı.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR