NVIDIA, Arm’ı Satın Alma Sürecini Bitirmekte Zorlanıyor !

Mert Çetin Çetintaş
461 görüntülenme

Geçen yıl Eylül ayında Nvidia, İngiltere merkezli yarı iletken ve yazılım tasarım şirketi Arm’ı satın almak için kesin bir anlaşma imzaladı. Arm’ın bir bütün olarak mobil ve teknoloji ekosisteminde oynadığı rolün ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında, birçok kişi, satın almanın Nvidia’ya çok fazla güç ve kontrol sağlayacağı ve rekabete zarar verebileceği konusunda endişelerini diler getirdi.

Qualcomm, Microsoft ve Google, anlaşma şu anda İngiltere, ABD, AB ve Çin’deki rekabet düzenleyicileri tarafından araştırılmaktayken, çeşitli bölgelerdeki ilgili antitröst kurumlarına şikayette bulundular. Nvidia tüm engelleri aşma ve düzenleyicilerden yeşil bir sinyal alma konusunda iyimser olsa da, şirket şimdi (Financial Times aracılığıyla) anlaşmayı kapatmak için belirlediği 18 aylık süreyi karşılayamayabileceğini kabul ediyor.

Nvidia CEO’su Jensen Huang, Financial Times ile yakın tarihli bir röportajda, “Düzenleyicilerle görüşmelerimiz başlangıçta düşünülenden daha uzun sürüyor, bu nedenle zaman çizelgesini zorluyor” dedi. “Ancak anlaşmaya güveniyoruz, düzenleyicilerin satın almanın faydalarını tanıması gerektiğinden eminiz.” Nvidia’nın şu anda Arm Ltd.’nin sahibi olan SoftBank ile yaptığı anlaşma, 40 milyar dolarlık satın alma işlemini tamamlaması için 2022’nin sonuna kadar süre tanıdı.

Yine bir başka darbede, Brittain’in rekabet düzenleyicisi geçtiğimiz Cuma günü (Reuters aracılığıyla) Nvidia-Arm anlaşmasında derinlemesine bir soruşturma gerektiren ciddi rekabet sorunları bulduğunu duyurdu.

“Nvidia kontrol kolunun, kilit teknolojilere erişimlerini sınırlayarak ve nihayetinde bir dizi önemli ve büyüyen pazarda inovasyonu boğarak Nvidia’nın rakipleri için gerçek sorunlar yaratabileceğinden endişe duyuyoruz. Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA) CEO’su Andrea Coscelli, bu, tüketicilerin yeni ürünleri kaçırmasına veya fiyatların yükselmesine neden olabilir” dedi.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR