Thunderbolt 5 Çıkış Tarihi, Teknik Özellikler ve Bildiğimiz Her Şey !

Mert Çetin Çetintaş
441 görüntülenme

Intel’in Thunderbolt arayüzü uzun zamandır Intel tabanlı bilgisayarların en önemli özelliklerinden biri olmuştur ve şirket şimdiden bir sonraki sürüm üzerinde çalışmaktadır. Thunderbolt 5, beklediğimiz gibi, zaten test aşamasında ve çok etkileyici görünmekte. Henüz resmi olarak duyurulmamış olsa da Intel bazı ayrıntıları açıkladı ve önceki sürümlerden çıkarabileceğimiz bazı bilgiler yer almakta.

Thunderbolt Nedir ?

Thunderbolt, Intel tarafından geliştirilen ve kullanıcıların çevre birimlerini bilgisayarlarına bağlamalarını sağlamak için tasarlanmış bir donanım arabirimidir. Thunderbolt’un ilk sürümleri Mini DisplayPort konektörünü kullanır, ancak Intel, Thundebolt 3’ten başlayarak USB Type-C’ye geçti. Aynı konektörü kullanırken, Thunderbolt genellikle standart USB’den çok daha yüksek veri hızları sunarak teknolojiyi çok çekici hale getirdi. Elbette Intel tarafından geliştirilen bu teknoloji genellikle Intel tabanlı bilgisayarlara özeldir.

Thunderbolt’un mevcut sürümü – Thunderbolt 4 – 40 Gbps veri hızına sahiptir ve bu, örneğin 60 Hz’de iki 4K ekranı bağlamak için yeterlidir. Bu nedenle çok sayıda USB bağlantı noktasına, Ethernet’e, ekran çıkışına ve hatta güç dağıtımına sahip bazı inanılmaz Thunderbolt tabanlı bağlantı istasyonları görüyoruz. Tek bir Thunderbolt bağlantı noktası, çok sayıda yüksek hızlı bağlantıya dönüşebilir, bu da bilgisayarınızın yeteneklerini büyük ölçüde genişletebileceğiniz anlamına gelir.

Thunderbolt 5’teki Yenilikler Neler ?

Intel henüz yeni nesil Thunderbolt’u resmi olarak açıklamadı, ancak bu hiçbir şey bilmediğimiz anlamına gelmiyor. Bir süre önce, Intel Bilgi İşlem Grubu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Gregory Bryant, Intel’in yeni Thunderbolt teknolojisinin geliştirildiği laboratuvarlarından birini ziyaret etti. Yönetici, 80Gbps’yr kadar veri hızlarını destekleyen yeni bir bağlantı türünün ayrıntılarını içeren bir fotoğrafı yanlışlıkla paylaştı.

Bu, Thunderbolt 4 4’ün 40 Gb’sn veri hızını etkin bir şekilde iki katına çıkararak bağlantının yeteneklerini çok daha ileri götürür. Görüntüde ayrıca bağlantının “mevcut USB ekosistemini destekleyeceğinden” bahsedildi ve bu, Thunderbolt arayüzü için bağlayıcı olarak USB Type-C’nin kullanıldığını görmeye devam edeceğimizi gösteriyor. Bu, Thunderbolt 3 ve 4 tabanlı cihazlarla geriye dönük uyumluluğun sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Intel, bunu PAM-3 adı verilen yeni bir veri sinyali türü kullanarak başarmayı planlıyor. PAM “Darbe Genlik Modülasyonu” anlamına gelir ve bir cihazın üç farklı değer göndermesine izin verecek şekilde çalışır: -1,0 ve +1. Bu değer, belirli bir eşiklere göre sinyalin genliği ile belirlenir. Yüksek eşiğin üzerindeyse 1, düşük eğişin altında -1 ve ortada bir yerde 0’dır. Donanım iki tane almaktadır ve bu sinyalleri birleştirerek 3 bitlik bir veri sinyali oluşturarak veri hızının artmasını sağlar.

Thunderbolt 5 Ne Zaman Geliyor ?

Resmi bir duyuru olmadan Thunderbolt 5’in ne zaman piyasaya çıkacağını söylemek zor, ancak bir tahminde bulunmak için geçmiş trendlere bakabiliriz. Thunderbolt 1’den Thunderbolt 2’ye geçmek yaklaşık iki buçuk yıl aldı ve ardından Thunderbolt 3’e ulaşmak iki yıl aldı. Bu 2015’teydi ve Thunderbolt 4’ü ancak 2020’de görebildik. Bununda ötesinde, Thunderbolt 4, Thunderbolt 3’ün maksimum veri hızınızı yükseltmedi, yalnızca varsayılan olark 40 Gbps yaptı.

Bu, Thunderbolt’un bir yenileme için görünüşte gecikmiş olduğunu gösteriyor. Bunun da ötesinde, USB standardının gelecek sürümü olan USB 4, Thunderbolt 3’ü temel alır ve ayrıca 40Gbps veri hızlarını destekler. Gelecekte hızlanması muhtemel olan benimseme ile Intel, muhtemelen standart USB bağlantılarına göre bir avantaj elde etmeye devam etmek isteyecektir. Şirketin yakın zamanda 12. nesil işlemcilerini piyasaya sürmesi bekleniyor, ancak Thunderbolt 5 hakkında henüz resmi bir şey duymadık. Bundan sonra, 2022’de bir noktada gelecek olan yeni nesil Intel işlemciler için duyurulabilir. Eğer öyleyse, muhtemelen Ocak ayının başlarında CES’te bununla ilgili bir şeyler duyacağız.

Cihazlarınız Bunu Destekleyecek mi ?

Önceki nesil Thunderbolt’ta olduğu gibi, Thunderbolt 5 için en büyük gereksinimlerden biri muhtemelen bir Intel işlemci olacak. Thunderbolt arabirimi diğer cihazlar için lisanslamak teknik olarak mümkündür, ancak bu, maliyeti önemli ölçüde artırır. Apple, M1 tabanlı Mac’lerinde Thunderbolt desteği sunuyor, ancak bu nadir bir örnek.

O zaman bile, her Intel aygıtın Thunderbolt 5’i desteklemesini beklemelisiniz. Intel işlemcileri kullansa bile, Thunderbolt’un üreticiler için ek maliyetleri vardır, bu nedenle daha uygun fiyatlı bilgisayarlar genellikle bunun desteğini atlar. Bununla birlikte, çoğu premium ve üst düzey dizüstü bilgisayar standardı desteklemelidir.

Geriye dönük uyumluluk konusunda, gördüğümüz sızdırılmış görüntü Thunderbolt 5’in Thunderbolt 3 ve 4 ile birlikte çalışabilir olması gerektiğini gösteriyor. Tabii ki, resmi bir duyuru olmadan, bu henüz tam olarak garanti değil. Thunderbolt, işletim sisteminden bağımsız olarak cihazlarla da çalışmalıdır.

Yorum yap

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR